Pamokų laikas:

  1. 8.30-9.15,
  2. 9.25-10.10,
  3. 10.20-11.05,
  4. 11.25-12.10,
  5. 12.25-13.10,
  6. 13.15-14.00,
  7. 14.05-14.50.

Pamokų tvarkaraščiai

Mes naudojame

Mus rasite

Augalų žavadienis

Ko gero retai susimąstome, kokia yra augalų reikšmė mūsų kasdieniniame gyvenime. O juk jie yra pagrindinis maisto, kuro, įvairių medžiagų šaltinis: rytinė arbata su koše ir uogiene, visų taip mėgstami džinsai, aliejai ir kiti produktai. Viskas yra augalinės kilmės, todėl augalai tikrai verti mūsų susižavėjimo ir pagarbos.

Gegužė yra pats nuostabiausias metas grožėtis gamta ir augalais. Nes tik mylimi ir prižiūrimi augalėliai klesti, auga ir džiugina žmones savo grožiu bei teikiama nauda. Gegužės 16 dieną Širvintų rajono Gelvonų vidurinės mokyklos biologijos mokytojos iniciatyva galėjome apsilankyti Aleksandro Stulginskio universitete organizuotoje paskaitoje „Augalų žavadienyje“.

Lankydamiesi ASU Augalų biotechnologijos laboratorijoje turėjome galimybę stebėti ir patys pamėginti augalo dauginimą mėgintuvėlyje. Laboratorijoje mums papasakojo, kokia veikla užsiima mokslininkai, kokia yra jų kasdienybė. Taip pat išsamiau papasakojo, ko reikia, kad augalai augtų, kur realizuojami jau užauginti augaliukai. Universiteto auditorijoje pasijautėme taip, lyg patys jau krimstume mokslus ASU, o laboratorijoje sužinojome daug naujų dalykų.

Maisto žaliavų kokybės ir saugos nustatymo laboratorijoje galėjome apžiūrėti naujai išvestas, įvairias augalų rūšis. Augalai yra išties įspūdingi: vieni dideliais, spalvotais lapais, kiti nuostabiais žiedais ir pan. Vėliau ėjome į patalpas, kuriose yra tiriami maisto produktai. Pavyzdžiui, yra nustatomas vaisių spalvotumas, minkštumas arba juose esamų nitratų kiekis. Taip pat galėjome apžiūrėti prietaisus, kuriais yra tiriami maisto produktai. Buvome pavaišinti išdžiovintomis aktinidijomis, paaiškėjo, jog suvalgius vieną uogą, gauname vitamino C dienos normą. Taigi buvo tikrai įdomu apsilankyti šioje laboratorijoje, nes galėjome stebėti, kaip vyksta maisto produktų tyrimas.

Lauko praktikoje pamatėme visą naujoviškų traktorių arsenalą. Traktoriai kompiuterizuoti, kiti net geresni už mūsų lengvąsias mašinas. Dėstytojos pagalba nustatinėjome chlorofilo kiekį augaluose. Pasirodo, jog pašalusiuose augaluose chlorofilo kiekis mažesnis nei ką tik išskleidusiuose lapelius augaluose.

Tik vieno ASU dėstytojai gailėjo, kad studentai labai retai kada renkasi darbą pagal specialybę, tad palinkėsime būsimiems studentams mylėti savo kraštą, stebėti kaip auga augalai, grožėtis sodų žiedais ir klausytis kaip kalba augantis derlius.

12 kl. mokinė Laura Rutkauskaitė

no images were found