Pamokų laikas:

  1. 8.30-9.15,
  2. 9.25-10.10,
  3. 10.20-11.05,
  4. 11.25-12.10,
  5. 12.25-13.10,
  6. 13.15-14.00,
  7. 14.05-14.50.

Pamokų tvarkaraščiai

Mes naudojame

Mus rasite

Etnografinis renginys „Dūgzk, bitele, dobile“

Tauta – kaip žmogus: ji gimsta, auga ir bręsta. Amžių būvyje ji susiformuoja savitą charakterį, kalbą, papročius ir tradicijas, kurias daugiausia įtakojo žemdirbių tautos rūpesčiai, džiaugsmai ir kasdienybė. Tradicijos ir papročiai – tai tautos išmintis bei patirtis, perduodama iš kartos į kartą, pažinimo šaltinis bei tinkamo elgesio pagrindas. Deja, jaunesnioji karta vis dažniau pradeda susidurti su lietuviškų papročių ir tradicijų pažinimo stoka. Dėl šios priežasties dažnai kalbama apie  kultūrinio palikimo puoselėjimą ir išsaugojimą, o 2015-uosius Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė Etnografinių regionų metais.

Siekdami paminėti Etnografinių regionų metus, Širvintų r. Gelvonų vidurinės mokyklos mokytojai ir mokiniai suorganizavo netradicinę ugdymo dieną „Dūgzk, bitele, dobile“, kurios simbolis buvo Bitė (ja buvo persirengusi 7 klasės mokinė Emilija Mikučionytė). Šis vabzdys pasirinktas neatsitiktinai. Bitė tradicinėje mūsų kultūroje simbolizuoja darbštumą, turtingumą ir gerumą. Be to, ji yra gyvis, gyvenantis šeimoje. Mes, žmonės, kaip ir bitės, kartu dirbame, džiaugiamės ir liūdime, stengiamės padėti vieni kitiems, todėl dažnai esame lyg viena didelė šeima.

Didele šeima mokiniai bei mokytojai buvo ir 2015 m. lapkričio 18 dieną. Dieną, kai tradicines pamokos buvo pakeistos įdomesne programa. Į renginį visi dalyviai (tarp jų buvo ir tėvelių) pakviesti kanklių skambesiu. Kanklėmis grojo 12 klasės mokinė Brigita Samušytė ir muzikos mokytoja Kristina Stankevičienė. Po iškilmingos pradžios renginio vedėjai Brigita Samušytė ir Laurynas Liuiza (11 klasės mokinys) kalbėjo apie lietuviškų papročių ir tradicijų pažinimo svarbą. Kiek vėliau buvo pristatytas renginio simbolis – Bitė, apie bites dainavo mokytojos A. Dabravolskienės paruošti mokiniai, gražius žodžius apie bičių šeimą ir bičiulystę tarė direktorė Ona Valančienė.

Po iškilmingų kalbų ir dainų mokiniai buvo pakviesti į „Protų mūšį“. „Protų mūšį“ organizavo keturi mokytojai: Sigitas Miknevičius, Sondra Bartulienė, Daiva Taučiuvienė ir Jūratė Balukevičienė. Mokytojai „Protų mūšio“ dalyviams pateikė daug įdomių užduočių, susijusių su Lietuvos etnografiniais regionais ir ne tik. Smagu, jog mokiniai tiek daug žino apie savo kraštą (pvz., mokytoja D. Taučiuvienė buvo nustebinta penktokų ir šeštokų žiniomis apie lietuvių liaudies dainas, mokiniai jų žino labai daug).

Po „Protų mūšio“ mokiniai dalyvavo kūrybinėje laboratorijoje „Bičių avilys“, kurios metu gamino bites. Medžiaga, iš kurios gamintos bitės, buvo įvairi: plastikiniai buteliai, vilna, oda, spalvotas popierius ir t.t. Mokiniai ir jų auklėtojai nustebino kūrybiškumu. Visos bitutės prikabintos specialiai renginiui paruoštame stende iš medžiagos, kurio centre – dvyliktokių piešta statinė. Darbas, trukęs apie dvi valandas, atsipirko – šiandien turi gražų akcentą, kuriuo galime pasipuikuoti.

Po kruopštaus darbo atėjo laikas ir pailsėti. Tai mokiniai galėjo padaryti klausydamiesi ypatingų svečių – Gedimino ir Rimos Žilinskų – paskaitos. Žilinskai – mūsų kaimynai ir bičiuliai, garsūs Širvintų krašto bitininkai. Rodydami skaidres svečiai kalbėjo apie bites, jų gyvenseną, bitininkystės amatą, žvakių gamybą. Mokinių ir mokytojų teigimu, Žilinskai buvo puikiai pasiruošę pamokai, pasakojimas buvo išties įdomus. Didžiausią įspūdį mokiniams paliko tai, jog turėjo galimybę iš arti pamatyti įrankius, reikalingus prižiūrėti bites, vaško gaminius, paragauti įvairių rūšių medaus, pasimatuoti specialią bitininko aprangą. Pamoka išties neprailgo.

Po edukacinės Žilinskų programos visų laukė linksmoji dalis – šokiai ir dainos. Šoko pradinių klasių mokiniai (ruošė mokytoja Raminta Maslinskienė), dešimtokai, armonika grojo 11 klasės mokinys Dovydas Rutkauskas, dainavo vienuoliktokai, aštuntokės, devintokai, dvyliktokė Brigita Samušytė, ratelius šoko penktokai ir šeštokai (ruošė mokytoja K. Stankevičienė), mokiniams nenusileido ir mokytojos, kurios dainavo liaudies dainas.

Po koncerto mokyklos direktorė mokiniams įteikė padėkos raštus už puikų dalyvavimą „Protų mūšyje“, kūrybiškumą, aktyvumą, originalius darbus, darbštumą. Direktorė pasidžiaugė puikiai pavykusia netradicine ugdymo diena, dėkojo atsakingai pasiruošusiems svečiams ir mokytojams, mokiniams už nuoširdų darbą, pasirodymus.

Jurgita Striškienė

no images were found