Pamokų laikas:

  1. 8.30-9.15,
  2. 9.25-10.10,
  3. 10.20-11.05,
  4. 11.25-12.10,
  5. 12.25-13.10,
  6. 13.15-14.00,
  7. 14.05-14.50.

Pamokų tvarkaraščiai

Mes naudojame

Mus rasite

Jurginės Gelvonuose

Jurgi atverk žemę, Jurgi paleisk žolę…
/ Lietuvių ratelis/

Jurginės – pavasario žalumo, žemdirbių ir artojų šventė, kuri nuo seno buvo ypač populiari Rytų Lietuvoje. Senovėje Jurgines  dar vadindavo žemdirbių Naujaisias metais ir švęsdavo net keliolika dienų. Balandžio 23-iąją minima ir šv. Jurgio diena. Šventas Jurgis – raitelis su ietimi, pamynęs blogio slibiną.

2015 m. balandžio 24 dieną Širvintų r. Gelvonų vidurinėje mokykloje vyko Jurginių šventė. Jau nuo pat ryto į mokyklos kiemą rinkosi svečiai. Į šventę atvyko Širvintų pradinės mokyklos tautinių šokių kolektyvas „Upeliukas“ ir jų vadovė Raminta Maslinskienė, Musninkų Alfonso Petrulio  gimnazijos, Kernavės pradinio ugdymo skyriaus  vaikų folkloro kolektyvas ir jo vadovė Asta Jurkevičienė, Jonavos r. Upninkų pradinio ugdymo mokiniai ir jų mokytoja Aušra Liutkevičienė.  Atvyko ir mūsų artimiausi kaimynai iš Bagaslaviškio Igno Šeiniaus pagrindinės mokyklos su mokytojomis Loreta Sterbavičienė  ir Irma Stanionienė Sveikinimų sulaukėme ir iš pačių mažiausiųjų mūsų mokyklos priešmokyklinio ir mišraus amžiaus grupės mokinukų bei jų mokytojos Reginos Miknevičienės.

Kadangi saulutė nešykštėjo savo šilumos, šventė vyko mokyklos kieme. Svečius pasitiko šventės iniciatoriai – mokyklos vaikų folkloro kolektyvas „Dagilėlis“. Šventę padėjo vesti žemės deivė Žemyna – 4 klasės mokinė Raminta Žukauskaitė, kuri bendravo su svečiais, mynė mįsles, organizavo žaidimus. Šventei įpusėjus buvo kepama tradicinė Jurginių kiaušinienė iš daugiau kaip 100 vaikų atsineštų  kiaušinių. Esame labai dėkingi mokyklos virėjoms už skanią kiaušinienę, noriai sutikusioms padėti mokinių mamytėms Irenai  Vitkauskienei ir Svetlanai Pukinienei bei Adomo ir Ferdinando močiutei Reginai Ramaškevičienei. Dar kartą nuoširdžiai dėkojame.

Svečiai ne tik svečiavosi, bet buvo atsivežę ir savo trumputes programas – liaudiškų ratelių, žaidimų, mįslių. O už teisingai įmintas mįsles Žemyna gudriausiuosius apdovanojo saldžiais prizais. Šventės dalyviai ne tik šoko, ratavo, vaišinosi, bet ir mokėsi vieni iš kitų.

Mokyklos direktorė Ona Valnčienė padėkojo į šventę atvykusiems svečiams. Kiekvienas kolektyvas dovanų gavo po kelis jos pačios augintus jurginų gumbus kaip prisiminimą apie šventę. Viešnia iš Širvintų kultūros centro, Etninės kultūros specialistė Laimutė Bikulčienė, šventės dalyviams papasakojo, kaip šią šventę švęsdavo senovėje, ir visus  pamokė Jurginių ratelio. Ji dalyvius paragino ir kitais metais susirinkti švęsti Jurginių  Gelvonuose.

Po iškilmingų kalbų visi dar ilgai šoko, dainavo, ratavo ir, tikiuosi, susirado naujų draugų. O aš galiu tik pasidžiaugti, kad etninės kultūros puoselėtojų, folkloro mėgėjų mūsų rajone netrūksta. Taip pat tikiuosi, kad kitais metais į Gelvonus galėsiu pasikviesti dar didesnį būrį  dalyvių. Dar kartą dėkoju visiems, kurie atrado laiko, atvyko ir pasidžiaugė švente drauge.

Širvintų r. Gelvonų vidurinės mokyklos
Vaikų folkloro kolektyvo „Dagilėlis“ vadovė Audronė Dabravolskienė

no images were found